Συχνές Ερωτήσεις

Νιώθω έτοιμος να ξεκινήσω το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο, όμως δε ξέρω, τι συσκευή να διαλέξω;

Για να ξεκινήσει κάποιος το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο, θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

  •  Πρέπει να είναι ήδη καπνιστής-καπνίστρια.

  •  Πρέπει να επιθυμεί να διακόψει το συμβατικό τσιγάρο.

  •  Πρέπει να είναι ενήλικας.

  •  Να μην έγκυος ή θηλάζουσα μητέρα και άτομο με ή σε κίνδυνο από καρδιακή νόσο, υπέρταση, διαβήτη ή άτομο υπό φαρμακευτική αγωγή για κατάθλιψη ή άσθμα.

Εφόσον  αυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν, θα πρέπει να κάνετε μια μικρή έρευνα και να δώσετε λίγο χρόνο για να ενημερωθείτε

 τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ποιες είναι οι βασικές αρχές λειτουργίας του. Αυτό θα σας βοηθήσει καλύτερα στην επιλογή. 

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι θέλετε να αγοράσετε και να χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά μια συσκευή κινητού τηλεφώνου. Θα ήταν καλύτερα να ξεκινούσατε από κάτι απλό. Δεν πρέπει να είναι κάτι πολύπλοκο, δεν πρέπει να είναι βαρύ και ογκώδης και όχι πολύ ακριβό. Αφού περάσει κάποιο χρονικό διάστημα τριβής και εξοικείωσης μπορείτε να προχωρήσετε σε μια ανώτερη τεχνολογικά και πολυπλοκότερη συσκευή.  

Συνοψίζοντας, η πρώτη σας συσκευή θα πρέπει να έχει εύκολο τρόπο χρήσης. Θα πρέπει να διαθέτει εύκολο τρόπο αλλαγής αντίστασης και εύκολο τρόπο γεμίσματος με υγρό άτμισης. Χρόνο με το χρόνο, οι συσκευές νέας γενιάς έχουν εξελιχθεί σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Σημείωση:  Είναι πολύ σημαντικό, οι αγορές σας να πραγματοποιούνται από τα εξειδικευμένα e-shop και φυσικά καταστήματα που υπάρχουν γι’ αυτό το σκοπό. Θα σας βοηθήσουν και θα σας κατευθύνουν υπεύθυνα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπιστεύεστε αμφιβόλου ποιότητας και γνησιότητας συσκευές, ανταλλακτικά και υγρά άτμισης με μοναδικό κριτήριο την φθηνή τιμή. Παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο να πωλούνται συσκευές «ξεπερασμένης τεχνολογίας» και μάλιστα σε διάφορες απομιμήσεις από καταστήματα και e-shop γενικού εμπορείου. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί κάποιος να διακόψει την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αλλά ειδικά γι’ αυτό το τόσο σπουδαίο θέμα θα γράψουμε σε επόμενη ενότητα.
 

 

Τι είναι το Sub-Ohm στο άτμισμα και πόσο επικίνδυνο είναι;

 

Εάν είστε σχετικά νέος στο άτμισμα πιθανόν να έχετε ακούσει για το Sub Ohm και για Sub Ohm ατμοποιητές.  Αλλά  τι είναι άραγε αυτό;

Sub ohm σημαίνει να ατμίζεται με έναν ατμοποιητή,  που έχει ένα πηνίο με τιμή αντίστασης μικρότερη από 1.0 ohm.

 


 

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που πολλοί χρήστες επιλέγουν να χρησιμοποιούν ατμοποιητές  Sub ohm;

Το Sub ohm μπορεί να παράγει πολύ πυκνό και μεγάλο σύννεφο ατμών. Ένας υψηλής ποιότητας Sub ohm ατμοποιητής χρησιμοποιεί αντίσταση με ένα πολύ μεγαλύτερης διατομής σύρμα από ένα κλασικό ατμοποιητή. Επίσης, το απορροφητικό υλικό συνήθως είναι τύπου βαμβάκι. Ένας τέτοιος Sub Ohm ατμοποιητής μπορεί να χρησιμοποιεί εργοστασιακές αντιστάσεις αλλά και χειροποίητες. Θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ποσότητα ροής του αέρα από τους απλούς ατμοποιητές, αλλά πάνω απ’ όλα, χρειάζεται πολύ περισσότερη ισχύ μπαταρίας και αρκετό ποσό θερμότητας σε πολύ μεγαλύτερη έκταση σύρματος, η οποία προκαλεί την εξάτμιση πολύ περισσότερου υγρού σε χρόνο μερικών δεπτερολέπτων.

Κάθε συγκεκριμένο σημείο στην αντίσταση μπορεί να πάρει την ίδια ποσότητα θερμότητας, όπως θα ήταν με τους απλούς ατμοποιητες, αλλά η επιφάνεια της εξάτμισης είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή και πυκνότερη παραγωγή ατμού.

Άρα ο πρώτος και ο βασικότερος λόγος είναι η παραγωγή περισσότερου και πυκνότερου ατμού. Τα λεγόμενα «σύννεφα».

Ένας ακόμη λόγος είναι η γεύση.

Ότι δηλαδή με ένα sub ohm ατμοποιητή ο χρήστης μπορεί να απολαύσει πολύ καλλίτερη γεύση. Το σκεπτικό για την αυξημένη γεύση είναι ακριβώς το ίδιο με την παραγωγή περισσότερου ατμού. Ότι όσο πιο μεγάλη παραγωγή ατμού, τόσο και περισσότερη γεύση μέσα πάντα σε φυσιολογικά επίπεδα. Πολλοί χρήστες λοιπόν νομίζουν ότι όσο ανεβάσουν τα watt της συσκευής τους σε υψηλά επίπεδα (π.χ. πάνω από 100 watt) θα έχουν περισσότερο ατμό αλλά και γεύση. Όσο αφορά την παραγωγή του ατμού, αλλά στην γεύση πρέπει να γνωρίζετε ότι δε συμβαίνει το ίδιο. Έκεί υπάρχει ένα όριο. Ο περισσότερος κόσμος πλέον συμφωνεί στο ότι για να αποδοθεί  καλά η γεύση, η συσκευή δεν θα πρέπει να λειτουργεί ίσως πάνω από τα 40 - 50 watts.

Μια κύρια αιτία γι’ αυτό είναι  ότι η επιπλέον θερμότητα που παράγεται προκαλεί πιο ζεστό ατμό με συνέπεια την αλλοίωση της γεύσης. Κατά γενική ομολογία, όσο πιο δροσερός εισέρχεται ο ατμός από το επιστόμιο, τόσο και αποδίδει καλύτερα την γεύση του αγαπημένου μας υγρού. Όμως υπάρχουν και αρκετοί, που είναι λάτρεις του θερμότερου ατμού. 
Γι 'αυτούς, το sub ohm, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτευχθεί η θερμοκρασία που θέλουν.

Για πολλούς χρήστες, μοιάζει με εφιάλτη να ξοδεύουν το χρόνο τους  για να μάθουν την τέχνη της κατασκευής των αντιστάσεων, η τους παράγοντες που επηρεάζουν για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται.
 Για άλλους πάλι, μπορεί να αποτελεί ένα χόμπι ή διασκέδαση και νιώθουν ικανοποίηση που παράγουν ένα τεράστιο σύννεφο ατμού από έναν ατμοποιητή  που η αντίσταση φτιάχθηκε από τους ίδιους.
Όμως το άτμισμα sub ohm ασφαλώς και δεν είναι για όλους. Εξαρτάτε από το γούστο, τις ικανότητες, αλλά και με τι μας ταιριάζει.
Αν είστε όμως τύπος που δεν έχει κλίση στα μηχανικά-ηλεκτρικά, δεν «πιάνουν τα χέρια σας» ή δεν έχετε τον χρόνο για να ασχολείστε, υπάρχουν πλειάδα  εργοστασιακών κεφαλών αντίστασης sub ohm. 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα στο άτμισμα με Sub Ohm ατμοποιητές;

Μετά από αρκετή χρήση, λαμβάνοντας υπόψη και τις εμπειρίες πολλών χρηστών, συνοψίζουμε σε κάποια βασικά μειονεκτήματα στο άτμισμα με sub ohm ατμοποιητές. Εκτός από το αυξημένο κόστος αγοράς του απαραίτητου sub ohm ατμοποιητή και mod, υπάρχει αρκετά μεγαλύτερη κατανάλωση ατμιστικού υγρού. Κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι όσο περισσότερος ατμός παράγεται, αυξάνεται η κατανάλωση του υγρού και οι απαιτήσεις για περισσότερη ενέργεια. Άρα θα χρειάζεστε και περισσότερες ή δυνατότερες μπαταρίες αφού σ’ αυτή την περίπτωση, αδειάζουν πολύ πιο γρήγορα. Ένας άλλος βασικός λόγος είναι ότι στους sub ohm ατμοποιητές η τζούρα γίνεται αρκετά πιο «αεράτη». Έτσι όσοι χρήστες αναζητούν και αρέσκονται στις λεγόμενες τσιγαρίσιες τζούρες, είναι κάτι που δεν τους ευχαριστεί.

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το άτμισμα με sub ohm ατμοποιητές;

Όπως και οτιδήποτε άλλο, με τις κατάλληλες γνώσεις, και την απαραίτητη προσοχή, το sub ohm, μπορεί να είναι ασφαλές. Αν έχετε όμως μόλις αρχίσει το άτμισμα ή αισθάνεστε ότι δεν έχετε επαρκείς γνώσεις σχετικά με σημαντικά θέματα, όπως π.χ. το νόμο του Ohm, τότε το sub ohm, δεν είναι για σας.

Πριν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με συσκευές sub ohm, θα χρειαστεί να διαθέσετε πολύ χρόνο για ενημέρωση.  Θα πρέπει πρώτα να μάθετε τους σωστούς τρόπους για να ατμίζετε σε επίπεδα sub ohm και τους πιθανούς κινδύνους.

Προσοχή!  Η χρήση Sub Ohm ατμοποιητών και η χρήση συσκευών Mods, συνιστάται μόνο από προχωρημένους χρήστες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας και να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.

Τι είναι οι νέες συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων με έλεγχο θερμοκρασίας (temperature control) και πώς αυτές λειτουργούν;

Temperature Control Vaping

Box-Mod-Temperature-Control-170W-Vape-Mod-VW-VT

Κάπου στο 2014, είχε ξεκινήσει να συζητείται το θέμα αυτό κυρίως στην Αμερική και έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες συσκευές μπαταριών για ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι οποίες ήταν εφοδιασμένες με ένα microchip και ένα κύκλωμα που είχε την δυνατότητα να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την θερμοκρασία στο σύρμα της αντίστασης του ατμοποιητή. 

wismec-reuleaux-rx200

 

Ο γνωστός πλέον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για τις επιστημονικές μελέτες που διεξάγει και έχουν δημοσιευθεί πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης ιατρός καρδιολόγος κ. Φαρσαλινός σε γνωστό φόρουμ αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα:


Dr_Farsalinos

<<Αυτό αποτελεί επανάσταση. Ο λόγος είναι απλός: σχεδόν ότι τοξικό βγαίνει από το ηλεκτρονικό τσιγάρο προέρχεται από θερμική αποδόμηση των βασικών συστατικών του υγρού. Το συνολικό θερμικό φορτίο και η μέγιστη θερμοκρασία παίζουν σημαντικότατο ρόλο σε αυτό. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας, φαίνεται όμως πως τώρα αυτό επιτυγχάνεται.

Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να διαπιστωθούν στην πράξη, με μετρήσεις σε εργαστήριο. Κι όταν λέω μετρήσεις εννοώ τόσο μετρήσεις θερμοκρασίας όσο και μετρήσεις έκλυσης τοξικών ουσιών.

Φυσικά, δεν θα κοιτάξουμε μόνο το ζήτημα της ασφάλειας αλλά και της ευχαρίστησης. Και ευχαρίστηση σημαίνει να μπορεί να παραχθεί σημαντική ποσότητα ατμού ανά τζούρα, σε λογικούς χρόνους τζούρας. Αυτό θα το διαπιστώσουμε στις εργαστηριακές μελέτες.

Το θέμα των υλικών σχετίζεται περισσότερο με την τεχνολογία μέτρησης της θερμοκρασίας παρά με την προσπάθεια προώθησης συγκεκριμένων υλικών.

Η τεχνολογία ελέγχου θερμοκρασίας στην τζούρα είναι εξαιρετικά σημαντική, απλά δεν το είδαμε να αναφέρεται μέχρι τώρα από τους επιστήμονες επειδή κανένας δεν προέβλεπε ότι θα μπορούσε να συμβεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα>>

 

temperature-control-system

 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Για να καταλάβουμε περίπου ποια είναι η σημασία του ελέγχου της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται απάνω στα υλικά ενός ατμοποιητή (δηλαδή: σύρμα αντίστασης, βαμβάκι-φυτίλι, ατμιστικό υγρό) σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε ένα πολύ απλό και κατατοπιστικό  βίντεο  διάρκειας 15’ από τον γνωστό παρουσιαστή στο Ares Mares.

 

Με λίγα λόγια, οι νέες σύγχρονες συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων με έλεγχο θερμοκρασίας, είναι εφοδιασμένες από μια πλακέτα ηλεκτρονικού κυκλώματος με ένα microchip. Αυτή η πλακέτα είναι εγκατεστημένη στο κουτί της μπαταρίας (box mod). Ο επεξεργαστής αυτός, λειτουργεί σαν ένας πολύ μικρός και απλός εγκέφαλος και η δουλειά του είναι να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο (real time) την θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο υλικό του σύρματος της αντίστασης του ατμοποιητή, αλλά και τα ρεύματα εξόδου από την συσκευή της μπαταρίας. Αυτό επιτυγχάνεται όταν το κύκλωμα ελέγχει συνεχώς τις αλλαγές της τιμής της αντίστασης στο υλικό του σύρματος, όταν αυτό θερμένεται. Όταν η τιμή της ωμικής αντίστασης του σύρματος ανεβαίνει, συνεπάγεται ότι ανεβαίνει και η θερμοκρασία. Όταν η θερμοκρασία φτάνει στο όριο το οποίο έχει ορίσει ο χρήστης, αυτόματα το κύκλωμα «κόβει» το ρεύμα εξόδου και η θερμοκρασία ατμοποίησης επανέρχεται στα επιθυμητά επίπεδα. Για να μπορεί βέβαια να λειτουργεί αυτό το σύστημα, οι αντιστάσεις των ατμοποιητών με έλεγχο θερμοκρασίας, είναι κατασκευασμένες από συγκεκριμένα υλικά με σταθερά κράματα που έχουν σταθερές αποκλίσεις αντίστασης από την μεταβολή της θερμοκρασίας. Έως τώρα, τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί με αυτό το σύστημα είναι το Νικέλιο, το Τιτάνιο και το Ανοξείδωτο Ατσάλι.  

 

 

Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει αρκετές τέτοιες συσκευές που λειτουργούν με το σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας. Ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές υιοθετούν πλέον αυτού του είδους την τεχνολογία και λανσάρονται στην αγορά συνεχώς νέες μπαταρίες (box mod) αλλά και ατμοποιητές που υποστηρίζουν αυτό το σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στο μέλλον όλες οι νέες συσκευές θα είναι εφοδιασμένες με ανάλογο σύστημα. Όπως και να ‘χει, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Θα πρέπει να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα με τις ανάλογες μελέτες και επιστημονικές έρευνες για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό και αν πραγματικά προστατεύει την υγεία των ατμιστών.

Εμείς στο Global Vape Club, πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι οι όποιες σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές γίνονται στο μέλλον, θα πρέπει να γίνονται πάντα με γνώμονα την βελτίωση και την προστασία της υγείας των ατμιστών.

 

 Σημαντικό: 

Πρίν από την χρήση οποιασδήποτε συσκευής ηλεκτρονικού τσιγάρου, παρακαλούμε να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Μην χρησιμοποιείτε αντιστάσεις που είναι κατασκευασμένες να λειτουργούν μόνο με σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας (TC MODE) σε μπαταρίες μεταβλητής ισχύος (VW MODE) και το αντίθετο.

Οι επισκευάσιμοι ατμοποιητές και κεφαλές ατμοποιητών (RTA – RDA) και γενικά η κατασκευή μιας αντίστασης από τους χρήστες ( DIY ), ενέχει κάποιους κινδύνους. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από χρήστες με εμπειρία και να κατανοούν κάποιες βασικές αρχές ηλεκτρονικής και φυσικής. Αυτά τα υλικά δεν πρέπει να  χρησιμοποιούνται από αρχάριους χρήστες χωρίς εμπειρία, ή χρήστες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία και όργανα αλλά και τις τεχνικές γνώσεις για να τα χρησιμοποιήσουν. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης σωματικών βλαβών και κίνδυνος να προξενήσετε βλάβη στη μπαταρία ή την συσκευή σας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Translate with Google

Εξυπηρέτηση-Πελατών

 

info@globalvape.club

 

Facebook Messenger

Scan Here

gvc-facebook-messenger

CONSUMER GOODS AND RETAIL

Εξοικονομείστε χρήματα, Σεβαστείτε την υγεία σας.

Το Φόρουμ για το ηλεκτρονικό κάπνισμα

vaping.gr

Στηρίζουμε την κοινότητα

Ελλήνων Ατμιστών

Ευρωπαϊκή  Πρωτοβουλία  "Ατμίστε  ελεύθερα“

Υποστήριξε  κι  εσύ !

European Free Vaping Initiative