Τι είναι οι νέες συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων με έλεγχο θερμοκρασίας (temperature control) και πώς αυτές λειτουργούν

2015-08-27 02:32

Κάπου το 2014, είχε ξεκινήσει να συζητείται το θέμα αυτό κυρίως στην Αμερική και έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες συσκευές μπαταριών για ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι οποίες ήταν εφοδιασμένες με ένα microchip και ένα κύκλωμα που είχε την δυνατότητα να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την θερμοκρασία στο σύρμα της αντίστασης του ατμοποιητή. 

joyetech-evic-vt

Ο γνωστός πλέον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για τις επιστημονικές μελέτες που διεξάγει και έχουν δημοσιευθεί πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης ιατρός καρδιολόγος κ. Φαρσαλινός σε γνωστό φόρουμ αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα:

Dr-Farsalinos <<Αυτό αποτελεί επανάσταση. Ο λόγος είναι απλός: σχεδόν ότι τοξικό βγαίνει από το ηλεκτρονικό τσιγάρο προέρχεται από θερμική αποδόμηση των βασικών συστατικών του υγρού. Το συνολικό θερμικό φορτίο και η μέγιστη θερμοκρασία παίζουν σημαντικότατο ρόλο σε αυτό. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας, φαίνεται όμως πως τώρα αυτό επιτυγχάνεται.

Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να διαπιστωθούν στην πράξη, με μετρήσεις σε εργαστήριο. Κι όταν λέω μετρήσεις εννοώ τόσο μετρήσεις θερμοκρασίας όσο και μετρήσεις έκλυσης τοξικών ουσιών.

Φυσικά, δεν θα κοιτάξουμε μόνο το ζήτημα της ασφάλειας αλλά και της ευχαρίστησης. Και ευχαρίστηση σημαίνει να μπορεί να παραχθεί σημαντική ποσότητα ατμού ανά τζούρα, σε λογικούς χρόνους τζούρας. Αυτό θα το διαπιστώσουμε στις εργαστηριακές μελέτες.

Το θέμα των υλικών σχετίζεται περισσότερο με την τεχνολογία μέτρησης της θερμοκρασίας παρά με την προσπάθεια προώθησης συγκεκριμένων υλικών.

Η τεχνολογία ελέγχου θερμοκρασίας στην τζούρα είναι εξαιρετικά σημαντική, απλά δεν το είδαμε να αναφέρεται μέχρι τώρα από τους επιστήμονες επειδή κανένας δεν προέβλεπε ότι θα μπορούσε να συμβεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα>>

 

mod-temp-control

 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Για να καταλάβουμε περίπου ποια είναι η σημασία του ελέγχου της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται απάνω στα υλικά ενός ατμοποιητή (δηλαδή: σύρμα αντίστασης, βαμβάκι-φυτίλι, ατμιστικό υγρό) σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε ένα πολύ απλό και κατατοπιστικό βίντεο διάρκειας 15’ από τον γνωστό παρουσιαστή στο Ares Mares.

 

temp-control-ti-einai

 

Με λίγα λόγια, οι νέες σύγχρονες συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων με έλεγχο θερμοκρασίας, είναι εφοδιασμένες από μια πλακέτα ηλεκτρονικού κυκλώματος με ένα μικροεπεξεργαστή. Αυτή η πλακέτα είναι εγκατεστημένη στο κουτί της μπαταρίας (box mod). Ο επεξεργαστής αυτός, λειτουργεί σαν ένας πολύ μικρός και απλός εγκέφαλος και η δουλειά του είναι να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο (real time) την θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο υλικό του σύρματος της αντίστασης του ατμοποιητή, αλλά και τα ρεύματα εξόδου από την συσκευή της μπαταρίας. Αυτό επιτυγχάνεται όταν το κύκλωμα ελέγχει συνεχώς τις αλλαγές της τιμής της αντίστασης στο υλικό του σύρματος. Όταν η τιμή της ωμικής αντίστασης του σύρματος ανεβαίνει, συνεπάγεται ότι ανεβαίνει και η θερμοκρασία. Όταν η θερμοκρασία φτάνει στο όριο το οποίο έχει ορίσει ο χρήστης, αυτόματα το κύκλωμα «κόβει» το ρεύμα εξόδου και η θερμοκρασία ατμοποίησης επανέρχεται στα επιθυμητά επίπεδα. Για να μπορεί βέβαια να λειτουργεί αυτό το σύστημα, οι αντιστάσεις των ατμοποιητών με έλεγχο θερμοκρασίας, είναι κατασκευασμένες από συγκεκριμένα υλικά με σταθερά κράματα που έχουν σταθερές αποκλίσεις αντίστασης από την μεταβολή της θερμοκρασίας. Έως τώρα, τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί με αυτό το σύστημα είναι το Νικέλιο, το Τιτάνιο και το Ανοξείδωτο Ατσάλι.  

temp-control-coilNi-Ti-Temp-Control-Coils

Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει αρκετές τέτοιες συσκευές που λειτουργούν με το σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας. Ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές υιοθετούν πλέον αυτού του είδους την τεχνολογία και λανσάρονται στην αγορά συνεχώς νέες μπαταρίες (box mod) αλλά και ατμοποιητές που υποστηρίζουν αυτό το σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στο μέλλον όλες οι νέες συσκευές θα είναι εφοδιασμένες με ανάλογο σύστημα. Όπως και να ‘χει, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Θα πρέπει να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα με τις ανάλογες μελέτες και επιστημονικές έρευνες για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό και αν πραγματικά προστατεύει την υγεία των ατμιστών.

wismec-tc-40weleaf-istick-40w-tc

Εμείς στο Global Vape Club, πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι οι όποιες σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές γίνονται στο μέλλον, θα πρέπει να γίνονται πάντα με γνώμονα την βελτίωση και την προστασία της υγείας των ατμιστών.

 

 Σημαντικό: 

Οι επισκευάσιμοι ατμοποιητές και κεφαλές ατμοποιητών (RBA – RDA) και γενικά η κατασκευή μιας αντίστασης από τους χρήστες ( DIY ), ενέχει κάποιους κινδύνους. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από χρήστες με εμπειρία και να κατανοούν κάποιες βασικές αρχές ηλεκτρονικής και φυσικής. Αυτά τα υλικά δεν πρέπει να  χρησιμοποιούνται από αρχάριους χρήστες χωρίς εμπειρία, ή χρήστες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία και όργανα αλλά και τις τεχνικές γνώσεις για να τα χρησιμοποιήσουν. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης σωματικών βλαβών και κίνδυνος να προξενήσετε βλάβη στη μπαταρία ή την συσκευή σας.

Πίσω
Translate with Google

Εξυπηρέτηση-Πελατών

 

info@globalvape.club

 

Facebook Messenger

Scan Here

gvc-facebook-messenger

CONSUMER GOODS AND RETAIL

Εξοικονομείστε χρήματα, Σεβαστείτε την υγεία σας.

Το Φόρουμ για το ηλεκτρονικό κάπνισμα

vaping.gr

Στηρίζουμε την κοινότητα

Ελλήνων Ατμιστών

Ευρωπαϊκή  Πρωτοβουλία  "Ατμίστε  ελεύθερα“

Υποστήριξε  κι  εσύ !

European Free Vaping Initiative